29 Aralık 2007 Cumartesi

GÜVENLİK SİSTEMLERİ

CCTV KAPALI DEVRE TV SİSTEMİ BİLEŞENLERİ :

Kameralar, bir lens tarafından yakalanan görünür alanı elektronik sinyale dönüştürür ve bu sinyali bir monitöre aktararak görülmesini sağlarlar.

Bir video sisteminde uygun kamera ve lens seçimi sırasında bazı hususlar dikkate alınmalıdır:
· Video sisteminin amacı (kontrol, inceleme, kimlik belirleme).
· Uygulamaya göre ihtiyaç duyulan kameranın genel hassasiyeti.
· Sahnede mevcut ışık miktarı ve derecesi.
· Kameranın çalışacağı ortam (iç ya da dış mekanlar).
· Uygulama için gerekli olan görüş alanı (Şekil 4).
· Lens.
· Maliyet.

Tüp ve CCD KAMERALAR
Yıllar boyunca tüp kameralar eldeki tek güvenlik kamerasıydı. Hala kullanımda olmakla birlikte tüp kameralar şok ve titreşim karşısında yetersiz kalmaktadır. Büyüklükleri nedeniyle kolayca gizlenememektedirler ve zaman geçtikçe tüpleri yanmakta ya da görüntü tüpe yanmış olarak girmektedir. Ayrıca, tüpler pahalıdır ve entegre devreler kadar güvenilir değildir.

Bugün, hemen hemen her video güvenlik kamerasında görüntü yakalama için CCD kameralar (entegre devre ya da çip) kullanılmaktadır. Bu kameralar "görüntüleyici" mercekler tarafından yakalanan ışığı bir resme dönüştürür. CCD kameralar daha yüksek kontrasta ve daha iyi çözünürlüğe sahip resimler oluşturarak görüntü oluşturulmasını güçlendirir ve geliştirirler.CCD kameralar daha hafif, daha küçük, daha hassas ve çok daha dayanıklıdır. Ayrıca, tüp kameralardan daha canlı renkler üretirler.

İster CCD ister tüp olsun, kamera performansı büyük ölçüde sahneden yansıtılan ışığa ve kameranın görüntüleyicine bağlıdır. Yansıtılan ışık miktarı görüntüleyicideki duyarı maddeyi harekete geçirecek düzeyde yeterli olmalı ve belirli bir kamera satın alınmadan ve tesisi edilmeden önce bu bilinmelidir. Sahnede mevcut ışık seviyesini ölçmek için bir ışık ölçer yeterli olacaktır.

Mevcut ışık düzeyinin önemli ölçüde değişiklikler gösterdiği yerlerde otomatik iris kontrolünü haiz kameralar görüntü kalitesinin arttırılmasına yardımcı olur. Otomatik iris kontrolü kameraların merceklerden geçen ışık miktarına göre irislerin otomatik olarak açılmasını ya da kapanmasını sağlar. Örneğin, parlak, güneşli bir günde otomatik irisli bir kamera kamera görüntüleyiciye fazla ışık gelmesini önlemek için irisi kısacaktır. Gece ise kamera daha fazla ışık gelmesini sağlamak için irisi açacaktır. Otomatik iris kontrolü bulunan kameralar yapay ışıklandırma uygulanan içi mekânlar gibi küçük ışık değişikliklerinin olduğu yerlerde tatbik edilmelidir.

Kameralar 1, 2/3, 1/2, 1/3 ya da ¼ gibi çeşitli formatlarda olabilir. Bu ölçüler kamera görüntüleyicisinin genel olarak kullanılabilir olan büyüklüğünü gösterir. Genelde kameranın formatı mercek formatına uygun olmalıdır. Örneğin, yarım inçlik bir kamerada yarım inç mercekler uygulanmalıdır. Günümüzde, tasarımdaki gelişmeler sayesinde daha küçük formatlarda yüksek kaliteli görüntüler elde etmek mümkün olmaktadır.

Sabit kamera ya da PTZ Kameralar ( motorlu kamera ) :
CCTV kamera, sabit kamera olabileceği gibi hareketli kamera da ( PZT kamera ) olabilirler. Sabit kameralar sabit bir zemin üzerine monte edilirler ve operatörün komutlarıyla hareket ettirilmeleri mümkün değildir. PTZ kameralar ise motorla hareket ettirilir ve sağa, sola, yukarı aşağı hareket edebilir ya da yakın veya uzak çekim için zoom yapabilir.

Bir kameranın muhafazası kamera ve merceklerini dışarıdan verilecek zararlardan ve çevre koşullarından korur. Ayrıca, kamera tesisatının görünümüne katkıda bulunur ve teçhizatın göze çarpmasını önler. Tüm dış mekan kameralarında şu ya da bu tür bir muhafaza gereklidir. Ulusal Elektrik İmalatçıları Birliği (NEMA) kamera muhafazalarını çevre koşullarına dayanıklılıklarına göre derecelendirmektedir. Soğuk, sıcak, toz, kir ya da diğer çevre zararlarından korunmak kameradan optimum performans alabilmek ve kullanım ömrünün uzun olması için zorunludur.

Dome Kamera :
Bir çok PTZ kameralar dome adı verilen koyu renkli Pleksiglas muhafazalar içinde saklanmaktadır. Dome kameralar hemen hemen her mağazada ve bir çok sınai ve ticari kuruluşta, hastanede, okul ve resmi binada uygulanmaktadır. Bu tip kameralar estetiğe önem verilen yerlerde özellikle rağbet görmektedir.

Dome kameraların başlıca üç avantajı vardır:
1. Caydırıcılık - Dome kameralar şüpheli şahısların kameraların nerede bulunduğunu anlamasını hemen hemen tümüyle imkansız hale getirmektedir. Suç işlemeyi düşünen şahıslar kamera gözetimi altında olup olmadıklarını bu sayede anlayamamaktadır.
2.Ekonomi - kamera, mercek ve hareket ettirici birime haiz dome kameralar aynı görüntüde ama içi boş süslemelerle gizlenebilmektedir. Sonuçta çok daha az maliyetler görünürde daha fazla kamera denetimi intibaı verilebilmektedir.
3.Estetik görünüm - Açıkta bulunan bir kamera, mercek, hareket ettirme - kaydırma ünitesi ve bunlara bağlanan teller göze hitap etmemektedir. Bir dome kamera daha estetik olmakta ve işyeri ya da büro ortamının iç tasarımına ters düşmemektedir.

Bir dome kamera dome etrafına cilalı ya da buzlu bir cam avize yerleştirmek suretiyle daha da gizlenebilir. Bu yapıldığı takdirde, avize bir güneş gözlüğü işlevi görmekte ve merceğe ulaşan ışık miktarını azaltarak kamera tarafından yakalanan renk netliğini etkilemektedir.

Kapalı devre televizyon sistemleri, bina güvenliği sağlamak için yapılan düzenlemelerin en önemli bölümüdür.

Profesyonel kadrosu ile size en uygun CCTV sistemi dizayn eder CCTV alanında dünya standartlarını belirleyen ve en geniş ürün yelpazesine sahip marka ürünlerle genel güvenlik sistemlerine entegre edilebilen, sizin için özel olarak tasarlanmış CCTV sistemine sahip olmanızı sağlar.

Akıllı hareket algılama sistemleri ile çevre güvenliğini sağlamakla kalmayıp, dijital teknolojinin en son yenilikleri olan dijital kayıt ve network üzerinde görüntü iletim sistemleri ile nerede olursanız her zaman gözününüz işyeri yada fabrikanızın üzerinde olmasını sağlar.

Günümüzde Cctv kapalı devre televizyon sistemleri artık gündelik hayatimizin bir parçası haline geldi. Evlerde, işyerlerinde, mağaza ve alışveriş merkezlerinde kameraların güvenlik amacıyla kullanılması son derece yaygınlaştı.

Türksan Elektronik 20 yılı aşkın bir süredir Cctv kapalı devre kamera sistemi cihazlarının ithalat, satış, montaj hizmetlerini sürdürmektedir. Tüm dünyada güvenlik profesyonellerinin tercih ettikleri yüksek kaliteli ürünleri ekonomik şartlarda kullanmayı ilke edinen Türksan Elektronik, Cctv kapalı devre televizyon alanında da bu yaklaşımından ödün vermemektedir.

Birkaç kamera ve monitörden oluşan basit sistemlerden, sofistike hızlı dome kameralar, matrix ve multiplexer ler, dijital kayıt ve remote görüntü aktarım sistemlerine kadar her türlü Cctv kapalı devre televizyon sistemlerini firmamızdan veya online olarak web shop tan temin edebilirsiniz. Daha gelişmiş ve güvenlik, yangın, kartlı giriş kontrol sistemleri ile de entegre olabilen kapalı devre televizyon sistemlerimiz için bize ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok: